Victor Ponta a declarat, intr-un interviu pentru Bloomberg, ca Romania va ajunge la un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, cel mai probabil pana in toamna.
Potrivit premierului, este vorba despre un acord de tip preventiv, in valoare de 3 pana la 5 miliarde de euro, care va avea mai putine conditii decat acordurile precedente. Mai mult, aceasta noua intelegere va ajuta la reducerea costurilor de finanţare, va sprijini moneda naţională si se va concentra pe întărirea companiilor de stat şi pe menţinerea disciplinei fiscale.
„Este vorba despre trecerea acestei înţelegeri la un plan superior, în primul rând în ce priveşte suma, poate nu mai mult de cinci miliarde, poate mai puţin, trei, patru miliarde. Nu este important pentru noi atât timp cât nu vedem niciun risc pe termen scurt şi mediu, dar ne vom axa pe condiţiile acordului. Aşadar nu vom face o înţelegere foarte detaliată, cum obişnuiam în trecut, ne vom concentra pe problemele principale, şi anume pe reformele structurale, o îmbunătăţire clară a rezultatelor administraţiei fiscale şi o mai bună organizare pentru companiile de stat (…)
Poate pentru prima dată în cei 22-23 de ani de democraţie acum avem acest plan de atragere a investiţiilor, susţinerea companiilor care sunt deja aici şi care doresc să îşi extindă activitatea şi să creeze locuri de muncă”, a explicat Victor Ponta pentru Bloomberg.
„Negocierile cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială sunt abia la început, dar cel mai important mesaj a fost deja transmis, şi anume că România a îndeplinit condiţiile înţelegerii anterioare cu cele trei instituţii, Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială, că există încă reforme structurale importante care trebuie continuate, în special în ce priveşte companiile energetice şi de stat, iar guvernul şi coaliţia care îl susţine au decis, şi aceasta nu este o decizie nouă, ci una pe care am luat-o când încă eram în opoziţie, în timpul campaniei de anul trecut, decizia de a face o nouă înţelegere, una precaută (…)
Nu văd negocierile ca pe un joc de cărţi, dar pot spune, din perspectivă personală, că negocierile vor fi mult mai uşoare şi mai pozitive, deoarece atmosfera s-a schimbat.
Am trecut peste o perioadă importantă, ne-am dovedit angajamentul şi curajul de a face paşii necesari, am trecut bine peste anul trecut, care a fost un an dificil, deoarece a avut loc o modificare de guvern. Noi nu am semnat vechea înţelegere, pur şi simplu am moştenit-o de la guvernul anterior, dar am fost mult mai eficienţi şi mai hotărâţi să îndeplinim condiţiile şi să atingem ţelurile impuse”, a mai precizat Ponta.
Potrivit AGERPRES, boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a anunţat, la finele lunii trecute, încheierea cu succes a acordului României cu FMI, cel de-al doilea acord de tip stand-by, constatând îndeplinirea tuturor ţintelor importante, a acţiunilor prealabile şi remarcând progresele în direcţia stabilităţii macroeconomice şi pe calea reformelor structurale.
Premierul a subliniat si faptul ca economia românească ar putea să înregistreze în acest an o creştere mai mare decât prognoza guvernamentală de 1,6%, Romania urmand sa atraga investitii de 10 miliarde de euro, in special in energie si industria auto.
„În industria construcţiei de automobile, România a devenit, dacă nu mă înşel, a patra producătoare europeană şi avem două dintre cele mai mari companii europene, Renault şi Ford, vom avea şi Daimler – este un contract semnat şi un proiect clar – şi multe alte semne pozitive de la începutul anului. Creşterea din primul semestru, de 2,4, era mult mai mare decât cea prevăzută iniţial de FMI şi Comisia Europeană, de 1,6. Toate celelalte cifre erau bune, aşa că m-am gândit că avem nevoie de un plan, am propus un plan de investiţii şi creare de locuri de muncă, dar el era de asemenea o relaţie cu investitorii privaţi şi aş vrea să dovedesc încă o dată că România are un potenţial uriaş şi trebuie să fim guvernul care oferă cea mai mare susţinere pentru afaceri din zonă”, a explicat prim-ministrul.
C.D.